T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAHÇELİEVLER - Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi

GELENEKSELLEŞEN İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ MÜZESİ GEZİMİZİ TAMAMLADIK

Bugün, (11.10.2024) Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi 9. sınıf öğrencileri olarak İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne değerli öğretmenlerimizle birlikte keyifli bir gezi gerçekleştirdik. Bu eğlenceli ve öğretici etkinlik, hepimize İslam dünyasının bilim ve teknoloji alanındaki katkılarını daha yakından tanıma fırsatı sundu.

Müze; kimya, coğrafya, optik, matematik, tıp, biyoloji gibi birçok alanda sergilenen özgün eserlerin maketleri ile oldukça dikkat çekiciydi. Gezimizde, Müslüman bilim insanlarının yaptığı önemli keşifler ve icatlarla ilgili bilgi sahibi olduk. Özellikle Türk-İslam bilimcileri arasında en fazla öne çıkan bilim adamı Takiyeddin’in çalışmalarını incelemek benim için çok ilgi çekiciydi. Arap ve Mısırlı bilim adamlarının Avrupa'dan yüzlerce yıl önce yaptığı, ancak isimleri Avrupalılarla anılan pek çok buluş ya da ön girişim prototiplerin hemen yanındaki kart açıklamaları hakkında herkesin üstüne düşünmesi gereken kısımlardandı. Avrupa'nın, İslam dünyasının önce tercüme sonra da buluşlarda bulunduğu dönemi yok sayması eleştirilirken; Goethe gibi insaf sahibi Avrupalı destekçilere ise özel bir teşekkür yazısı bulunuyordu.

Kimya bölümünde, çeşitli laboratuvar aletlerinin sergilendiği alan, bilime olan ilgimi oldukça artırdı. Daha 7. Yüzyılda Cabir Bin Hayyan tarafından buluşları gerçekleştirilen ve günümüz endüstrisinde önemli yere sahip olan; kezzap, tuz ruhu, zaç yağı, kral suyu gibi maddelerin damıtılmış olduğunu öğrenmek heyecan verici bir bilgiydi. Coğrafya kısmında ise, eski haritalar ve yön tayin (navigasyon) aletleri sayesinde, İslam coğrafyacıların dünya haritasına katkılarını gözlemledik. Optik alanında sergilenen mercekler ve teleskoplar, bilimin ışığının nasıl yayıldığını anlamamıza yardımcı oldu.

Tıp ve biyoloji alanlarındaki sergiler, İslam dünyasının tıp alanında yaptığı devrim niteliğindeki çalışmaları gözler önüne seriyordu. Özellikle, İbn Sina’nın tıp alanındaki eserleri ve katkıları, oldukça öğreticiydi.

Gezimizin sonunda, müzenin Gülhane parkında olması dolaysıyla Cem karaca tarafından seslendirilen “Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkında” mısralarını farklı yorumlarla tekrarlayarak geziyi tamamladık.

Bu tür gezilerin, öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artıracağını düşünüyorum. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, geçmişin bilgisiyle geleceğin bilimine ışık tutan önemli bir kaynak olarak hafızalarımızda yer edindi. Gelecek etkinliklerimizde de benzer deneyimler yaşamak için sabırsızlandığımızı belirtmeliyim.

Gezi boyunca bizlere rehberlik eden öğretmenlerimiz; Coğrafya Öğretmenlerimiz Yüksel ve Feramuz Beyler, Fizik öğretmenimiz Merhaba Hanım, Edebiyat öğretmenimiz Mustafa Bey İngilizce öğretmenimiz Lütfi Beye ve Kimya öğretmenimiz Adnan Demirkol oldu.

En kısa zamanda gezi ile ilgili duygu ve düşüncelerimizi bütün okulumuzla paylaşacağımız bir program hazırlığı içerisinde olduğumuz haberini de burada paylaşmak isterim.

Gezi için gerekli araç tahsisini yapan Bahçelievler Belediyesine ve bizleri güvenli bir şekilde taşıyan araç kaptanlarına teşekkürlerimizi burada belirtmek isterim.

29-10-202429-10-202429-10-202429-10-202429-10-202429-10-202429-10-202429-10-202429-10-202429-10-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.10.2024 - Güncelleme: 30.10.2024 09:49 - Görüntülenme: 95
  Beğen | 3  kişi beğendi