Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi

Okul 0212 503 63 91 Pansiyon 0212 653 95 48
Adres
Yenibosna Fevzi Çakmak Mahallesi, Fatih Caddesi No 2 34197 Bahçelievler /İstanbul NotAraç ile gelecekler Fatih Caddesi tek yön olduğu için üstten gelmesi gerekmektedir
Vizyon
Öğrencilerimizin insanlığın düşünsel ve kültürel mirasına ilgi duyan, geniş ufuklu, sosyal sorunlara duyarlı, sürekli kendini geliştiren, yabancı dil bilen, toplumun kültürel-sanatsal mirasını tanıyıp, koruyup yüceltecek, geçmişle sağlıklı bir ilişki kurarak geleceği şekillendirebilecek bireyler olmalarını hedefliyoruz. Bu çerçevede, öğrencilerimizin kendilerini gerçekleştirebilmeleri için rehberlik eden bir kurum olmaya çalışıyoruz.
Misyon
* Sosyal Bilimler ve Edebiyat alanında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmek, ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlamak. * Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlamak. * Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yönelterek, gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şartları hazırlamak. * Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlamak. * Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirerek toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunmak.
Başarılar
2003 yılında açılan Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Türkiye´nin ilk Sosyal Bilimler Lisesi ve 144 ülkede geçerli IB (Uluslararası Bakalorya) diploması veren ilk ve tek devlet okuludur. 2016-2017 yılında IB programını desteklemek üzere Cambridge IGCSE sertifika programı da uygulanmaya başlamıştır. Üniversite başarısı %100 civarında olan okulumuzun öğrencileri üniversite seçme sınavlarında her yıl ilk sıralarda yer almaktadır. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Tübitak tarafından düzenlenen sosyal bilim proje yarışmalarında, üniversiteler tarafından organize edilen yarışmalarda sayısız ödüller kazanmıştır. Bunların yanında kuruluşunda itibaren uygulanan Comenius projeleri ve halen devam eden iki Erasmus Plus projesi vardır.Okulumuz ilk olmanın önemini idrak ederek başarılarıyla diğer Sosyal Bilimler Liseleri’nin de kurulmasına zemin hazırlamış, sonradan kurulan sosyal bilimler liseleriyle her konuda tecrübelerini paylaşarak öncü rolüyle başarı çıtasını yükseltmiştir. 800 kişilik salonunda periyodik olarak düzenlediği seminer ve konferanslara ülkemizin seçkin sosyal bilimcilerini, yazar ve şairlerini davet ederek öğrencilerin entelektüel bir iklimde yetişmesine daima katkıda bulunmuştur. Sosyal bilimler alanında geleceğin bilim insanı adayı olan öğrencilerine edebiyat, kültür ve yabancı dil açısından akademik alt yapı ve düşünme tarzı kazandırarak ülkemizin fikir seviyesinin yükselmesine katkı sağlamıştır. Okulumuz geleneksel hale gelmiş Kristal Lale ödülleriyle, çıkardığı bültenler ve dergilerle, öğrencilerin yazdığı seçme makalelerden derlenen kitaplarla oniki yılda kendi geleneğini ve kurum kültürünü oluşturmuş nadir okullardan birisidir. Seminer çalışmaları ile sosyoloji, psikoloji, hukuk, siyaset bilimi, edebiyat ve diğer sosyal bilimler alanlarında uzmanlaşma altyapısını güçlendirmektedir. Osmanlı Türkçesi’nin ilk defa ders olarak okutulduğu devlet lisesi olan okulumuzda öğrencilerimiz sosyal bilimlerin vazgeçilmez şartlarından olan tarih şuuruyla yetişmekte, geçmişle anlamlı bağlar kurarak zengin kültür birikimine sırtlarını dönmeden geleceği inşa etme mesuliyeti kazanmaktadırlar. Üniversite kazanma başarısını çok önemsemekle birlikte zeki gençleri üniversite sınavında doğru seçeneği yakalamaya şartlandıran mekanik bir anlayıştan uzak durmaya çalışıyor, öğrencilerimize her anlamda iyi bir lise eğitimi vererek kendilerini bulmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnsanı insan yapan şeyin değerler olduğu hakikatine binaen öğrencilerimizin başarı fetişizmi ile gitgide yalnızlaşan ve yabancılaşan bireyler değil hayatı anlamlandıran ve paylaşmayı bilen fertler olmaları yolunda rehberlik etmeye gayret ediyoruz. Okulumuzun kuruluş tarihi 10 yıl kadar eskiye gitmektedir, ancak okulumuzu var eden irade, ruh ve fikriyat çok köklüdür. Bu kadar kısa zamanda başarılı olabilmesinin sırrı da burada yatmaktadır. Çok eski bir tarihi olmasa da ülkemizin tarihini yazmaya aday mezunlar vermeye başlamıştır. Okulumuz bu vizyonu ile ulaştığı başarılardan dolayı Aralık 2014 tarihinde Proje okul olarak seçilmiştir.
Merkezi Sistem
İngilizce, Fransızca, Arapça, Almanca
Yenibosna Metro ve Metrobüs durağına 5 dk. yürüme mesafesinde
Servis hizmeti mevcut değildir.
Yenibosna-Kuleli Mevkii, E5 üstü
İstanbul Büyükşehir Belediye sınırları içinde
Genellikle %6 ve %0,2 arasında öğrenciler okulumuza yerleşmektedir.
% 85
Spor Salonu mevcut. Basketbol, Voleybol, Futbol, Okçuluk takımları aktif.
Bilimsel Etkinlikler
Okulumuz 900 kişilik konferans salonunda sayısız sempozyum, konferans, seminer ve panel düzenlemektedir.
Proje Çalışmaları
Okulumuz Proje okul kapsamındadır. Uluslararası Bakalorya Programı(IBDP) ve Cambridge IGCSE programları uygulanmaktadır. TÜBİTAK ve diğer kurumlarla çok sayıda proje yürütülmektedir.
Erasmus, e-Twinning
Türkiye´nin ilk sosyal bilimler lisesi